Home

Het begin van de Hofbogen, tegenwoordig Station Hofplein, is bekend genoeg. FG Food Labs,Bird en Restaurant de Jong zitten er en ook Lokaal Espresso en Nonna & Nenne’s. De hofbogen lopen echter nog een heeeeel stuk door het Noorden in. Als je de bogen volgt kom je, via dubieuze danstenten, meubelmakers, een karateschool, uit bij het Eudokiaplein. Daar kun je niet alleen je fiets laten repareren, je kunt er ook terecht bij de Urban Bakery.

Sterker nog, het bedrijf zit er al twee jaar maar is begin dit jaar fors uitgebreid. Ik loop er regelmatig binnen voor taart en sinds kort ook brood. Haal je er het beste gebak van Rotterdam? Nou, dat zou zo maar eens kunnen. Mijn favoriet is het in ieder geval wel.
Eigenaar Miriam Staffhorst is goedlachs (mag je dat nog zeggen tegenwoordig, of is dat een cliché dat de pan uitrijst?). Vóór ze de Urban Bakery begon, werkte ze bij diverse sterrenzaken, waaronder de Bokkedoorns. Ook bakte ze bij het Rotterdamse de Taartarchitecten, de ultieme gebakmooimakers. Een dame met visie op patisserie kunnen we gerust stellen.

VERSER GEBAK BESTAAT NIET

In haar eigen Urban Bakery weet Miriam precies wat ze wel en niet wil. ‘We werken hier alleen maar vers. Poeders, conserveermiddelen, kleurstoffen en verbeteraars komen er niet in.’ Dat vraagt nogal wat van de bakkerij die veel aan horeca levert, voorraad kun je niet aanhouden. ‘Het is allemaal maatwerk en we werken met de seizoenen. Dat is ook leuk, ik heb veel in restaurants gewerkt, dus kijk ik met de blik van een kok naar het vak. Veel vers en goeie combinaties.’ Een onderscheidend vermogen dat opvalt: van Rotown en Mess tot het Erasmuspaviljoen en van wijnbar 1nul8 tot Daily Deli en de Ontbijtbar: je komt de lekkere zaken van de Urban Bakery overal tegen. Nog beter is gewoon binnenstappen in de nieuwe zaak. Stoer, robuust en met vitrines vol ongegeneerd lekkere dingen. Er zijn tafeltjes, dus je kunt met een kop koffie op je gemak proeven. En dat is fijn, want wat zulke stekkies betreft, is Noord dun bezaaid. Met de dames van Lof der Zoetheid als positieve uitzondering natuurlijk.

MAAR HET BROOD KOMT VAN JORDY

Dat brood bij de Urban Bakery, hoe zat dat ook al weer? Daar zit toch echt een sticker op van iemand anders. Miriam: ‘Ja, dat is van Jordy’s Bakery.’ Huh, waarom bakken ze dat niet zelf? ‘Nee joh, wij doen hier patisserie, dat is echt een heel ander proces. We willen ook helemaal geen brood bakken.’
Wat ik zelf dan weer leuk vind, is dat Miriam vervolgens helemaal reclame gaat maken over dat brood van Jordy’s en meteen even doorgaat over de ambachtelijke chocola van Chocoholic die in de vitrine ligt. ‘We zitten elkaar niet in de weg en er is ruimte voor afwisseling. Je moet elkaar een beetje promoten.’ En zo is het, bij deze dus: Enjoy your coffee and tea met kneitervers gebak van de Urban Bakery.

Foto Totally Eye Photography

Dit artikel verscheen eerder op De Buik van Rotterdam.