Home

Het Oude Noorden is met stip de leukste wijk van Rotterdam. Dat vind ik niet alleen, dat vinden veel mensen. Wat minder mensen weten, is dat je er zeer fatsoenlijke koffie kunt drinken. En niet alléén bij Lof der Zoetheid. Doppio op het Zwaanshals heeft een goeie espresso, maar de allerleukste stek zit op de Zaagmolendrift. Op nummer vier zit nog twee weken lang MEUK. Een winkel annex workshopruimte annex – en dat is het mooiste – een espressobar!

Jorre de Jong (geen familie van) runt de zaak, nu ja, het zaakje. Groot is ’t er niet. ‘Ik wilde eigenlijk gewoon niet meer in loondienst, dit is een goeie om te kijken hoe dat gaat’, vertelt Jorre. Hij voegde daad bij het woord, kocht een retro Wega-koffieapparaat waar ze bij Espresso Service West van onder de indruk waren en begon op de Zaagmolendrift. ‘We hebben de boel in een paar dagen vertimmerd en ingericht.’ Je vindt er vintage, kunst aan de muur en een houten bar. Plus alle kopjes van je grootmoeder.

MOOIE ESPRESSO

Ook al ziet het er goed uit, we komen voor de koffie. Gelukkig is die nog beter dan de inrichting, Jorre heeft horeca-ervaring. We drinken de Brasil Sertâo van Aloha Koffie, gebrand in Aloha Bar Tropicana. Niet toevallig de oude werkgever van Jorre. Een mooie espresso met precies een goed zuurtje. Jorre weet hoe hij iets leuks uit die Wega van ‘m rammelt. En de laatste keer dat we € 1,50 afrekenden voor een espresso, of twee euro voor een cappuccino of latte was in een warm zuidelijk land. Een korte berekening leert dat een Flat White slechts € 2,50 kost. Die gaan meestal voor niet minder dan vier over de toonbank. Wil je wat eten? Vandaag stond er een tosti met verse ananas op de kaart, vorige week was dat aubergine en kaas. Voor twee euro weet je alles.

Wetenswaardigheden: zorg dat je snel langsgaat, ze zijn open tot 31 mei. Wellicht nog langer, maar dat weten ze nog niet helemaal zeker. Verder kun je terecht op het allerkleinste terras van Rotterdam. ‘We hebben wél de hele dag zon.’ Kwaliteit, daar gaat het om. Overigens is de rest van MEUK ook de moeite waard, ze verkopen er kunst, vintage kleding en leuke producten. En mocht je jouw inrichting thuis ineens helemaal zat zijn, je kunt er terecht bij de interieurdokter. Koffie van Jorre erbij en je ziet het weer helemaal zitten.